♣♣♣ آشنایی کامل با قرص بوپروپیون(ولبوترین)،مصارف و عوارض آن ♣♣♣
بوپروپیون با نام تجاری ولبوترین، زیبان (Wellbutrin, Zyban) یک داروی ضدافسردگی آتیپیک است که بهعنوان داروی کمک به ترک سیگار نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو با ضدافسردگیهای دیگر که بهطور معمول استفاده میشوند فرق دارد. از ابتدای کشف این دارو بهعنوان ضدافسردگی، از آن بهعنوان دارویی موثر در ترک سیگار نام برده شدهاست. بیش از 20 میلیون از این دارو در سال 2007 فروش رفته و پس از سرترالین، سیتالوپرام و فلوکستین چهارمین ضدافسردگی است که در آمریکا تجویز میشود. این دارو آستانه? تحریک تشنج را پایین میآورد و در متون پزشکی از قدرت تشنجزایی آن یاد شدهاست. هر چند در مقادیر توصیه شده میزان ریسک تشنجزایی آن با سایر داروهای ضدافسردگی برابر است. بوپروپیون بهتنهایی داروی ضدافسردگی موثری است اما بیشتر هنگامی که فرد به یک داروی ضدافسردگی جواب کاملی نداده، استفاده میشود. این دارو برخلاف دیگر داروهای ضدافسردگی، باعث افزایش وزن و کاهش میل جنسی نمیشود.
بوپروپیون مهارکننده? بازجذب نوراپینفرین و همچنین آنتاگونیست رسپتور نیکوتینی استیلکولین است. از نظر شیمیایی یک آمینوکینون است. از نظر ساختمانی به محرکهای کاتینون و دیاتیل پروپیون شباهت دارد و بهطور کلی شبیه فنتیل آمینهاست.
بوپروپیون در سال 1969 کشف و در سال 1985 بهعنوان داروی ضدافسردگی توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شد، اما در پی بروز تشنج با مصرف این دارو که در دوزهای 400 تا 600 میلیگرمی آن رخ داد از بازار جمع آوری شد و در نهایت پس از آنکه متوجه شدند ریسک تشنج وابسته به دوز بالای آن است مجدداً در سال 1989 معرفی و توصیه شد که حداکثر دوز مصرفی آن450 میلیگرم در روز باشد. در سال1997، FDA نوع آهستهرهش آن را با نام Zyban بهعنوان داروی ترک سیگار پذیرفت و در سال 2006 انواع آهستهرهش آن را در درمان اختلالات خلقی فصلی توسط FDA تایید کرد.
یکی از روشهای روانپزشکان در استفاده از این دارو اضافه کردن آن به داروی بیمارانی است که به SSRI جواب کامل ندادهاند. بهطور مثال اضافه کردن بوپروپیون به سیتالوپرام اثربخشی بیشتری نسبت به تعویض آن دارد و نیز افزودن آن به یک SSRI مانند فلوکستین یا سرترالین باعث 70 تا 80 درصد بهبودی بیشتر نسبت به استفاده? تنهای این داروها میشود. بوپروپیون انرژی افرادی را که با مصرف SSRI از توانشان کم شدهاست، افزایش میدهد و همچنین خلق و انگیزش فرد را بالا میبرد. این دارو روی شناخت فرد اثر خوبی دارد و عملکرد جنسی را بهبود میبخشد. افرادی که از بوپروپیون استفاده میکنند، احساس بهتری دارند و آنرا بهتراز داروهای دیگر تحمل میکنند.
قاعدتاً بهعنوان یک ماده محرک روان دارای خاصیت افزایش اضطراب است. این خواص متضاد آن کمتر قابل درک است و در تناقض با دیگر خواص آن قرار میگیرد.
دوره درمان 7 تا 12 هفته طول میکشد. در 10 روز اول فرد مصرف سیگار را قطع میکند. میزان موثر بودن آن مانند جایگزینی با نیکوتین است. بوپروپیون شانس ترک سیگار را پس از 3 ماه دو برابر میکند.
مصرف.MAOI در این مورد باید یک فاصله 2 هفتهای بین مصرف دو دارو رعایت شود. اختلال کبد، بیماری شدید کلیه و فشار خون بالا افرادی که افکار خودکشی دارند. اطفال بوپروپیون میتواند باعث افزایش تیک در کودکانی که دچار ADHD و سندرم توره هستند، شود.
مضرات بوپروپیون|عوارض جانبی بوپروپیون|قرص ولبوترین|خواص درمانی بوپروپیون|داروی بوپروپیون
این مطلب را به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
کلمات کلیدی: